Ananasų nauda organizmui
Valgomasis ananasas (lot. Ananas comosus, angl. Pineapple, vok. Ananas) bromelijinių (Bromeliaceae) šeimos augalų rūšis. Tai vienintelė komerciškai auginama ananasų rūšis. Daugiametis, 11,5 m aukščio augalas. Lapai kardiški, aštriais kraštais 30100 cm ilgio, supa storą stiebą. Vaisius sudėtinis, susidaro iš žiedyno žiedų. Ananasai žydi tik vieną kartą, pražydėjęs sunyksta.
Augalas kilęs iš Pietų Amerikos, kaip manoma, Brazilijos, Paragvajaus ir Urugvajaus regiono. Dar iki Amerikos atradimo, šie vaisiai paplito po žemyną.
1493 m. Kristupas Kolumbas ananasus pamatė Gvadelupoje ir atgabeno į Europą. Tai buvo pirmasis bromelijinis augalas, išvežtas iš Amerikos, ir buvo pavadintas - pušies obuoliu. Vėliau ananasai pradėti auginti Havajuose, Filipinuose, o nuo XIX a. daugelyje tropinių šalių, taip pat šiltnamiuose, namuose.
Pavadinimas ananasas kilo iš tupių kalbų žodžio nanas, reiškiančio puikus vaisius. Per portugalus šis pavadinimas papilto daugelyje kalbų. Anglai vaisių vadina pineapple, o ispanai pina dėl jo panašumo į pušies kankorėžį.
Ananaso vaisiai valgomi švieži, naudojami sulčių, kokteilių (ypač pina colada), kitų gėrimų gamyboje. Yra populiarus desertų (ledų, tortų, pyragų) ingredientas, taip pat dedamas į picas, vaisių salotas ir kitus patiekalus.
Ananasų nauda sveikatai:
Dėl mažo kaloringumo ir daugybės biologiškai veiklių medžiagų ananasas laikomas vienu tinkamiausių dietinių vaisių.
Ananasas malšina alkio jausmą, nepamainomas vaisius, norint pagražinti organizmo linijas. Jei yra antsvorio rekomenduojama vieną kartą per savaitę surengti ananasų iškrovos dieną, valgyti tik ananaso minkštimą. Tačiau nereikėtų ilgiau nei vieną dieną matintis tik ananasu, nes gali atsirasti pavojingų gyvybei naudingų medžiagų trūkumų, ypač baltymų.
Po sočių pusryčių ar pietų patartina išgerti ananasų sulčių arba suvalgyti riekelę šviežio ananaso. Tai padės išvengti sunkumo jausmo skrandyje ir greičiau pasisavinti baltyminį maistą.
Ananasų sultys stimuliuoja virškinamųjų fermentų gamybą, šalina iš žarnyno toksinus, lėtina aterosklerozės vystymąsi.
Ananasas gali pasigirti gausiu skysčių ir skaidulų kiekiu, todėl valgant ananasus valosi inkstai.
Ananasą patartina valgyti (arba gerti sultis) esant širdies ir kraujagyslių sutrikimų, sergant išemine širdies liga, miokardo infarkto bei insulto profilaktikai.
Taip pat, rekomenduojama - nutukus, nustatyta, kad 1 g bromelaino gali sudeginti apie 900 g riebalų. Todėl manoma, kad reguliariai geriant ananasų sultis galima ne tik sustabdyti tukimą, bet ir ilgainiui sumažinti jau esamas riebalų sankaupas.
Ananaso minkštimas ir sultys turi antimikrobinių, uždegimus slopinančių savybių, daug vitaminų, skatina šlapimo išsiskyrimą, taip pat mažina kraujo klampumą, stiprina kraujagyslių sieneles ir gerina nuotaiką.
Esant avitaminozei, kraujagyslių sienelių ir kapiliarų trapumui, taip pat užklupus blogai nuotaikai tiks ananaso žievės antpilas.
Skaudant gerklę reikia dažnai skalauti ananasų sultimis.
Sergant viršutinių kvėpimo takų infekcijomis, bronchitu, artritu, sutrikus virškinimui reikia sultis gerti keletą kartų per dieną.
Ananasas naudingas sergant depresija, vaisius gerina nuotaiką.
Ananaso sudėtis:
Ananaso vaisiuose yra daug kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, vario, vitaminų: C, B1, B2, B5, B3, B6, karotino, PP.
Ananase vitamino P yra penkis kartus daugiau negu pripažintame rutino šaltinyje - citrinoje.
Ananasuose yra biologiškai veikliosios medžiagos bromelaino (termiškai apdorojant bromelainas suyra), kuris neleidžia susidaryti trombams ir gerina virškinimą, t. y. puikiai padeda virškinti žuvį, mėsą, ankštines daržoves, rūgštaus pieno produktus.
100 gr. ananasas turi 56 kalorijas.
Kaip pjaustyti ananasą?
Pjaustant ananasą, vertėtų negailėti žievės, tiksliau minkštimo šalia žievės, reikėtų nupjauti visus žievės įdubimus. Žievėje esančios medžiagos, gali erzinti burną, nuo jos ima deginti ir perštėti lūpas, bei liežuvį, ypač jei vaisius nelabai prinokęs. Todėl pirmiausia ananasą nusilupkit, o tada valgykit, nereikėtų valgyti ananaso minkštimo arti žievės. pati pjaustymo eiga, galėtų būti nors ir tokia:
1. Nupjauti abu ananaso galus, perpjauti išilgai į keturias dalis.
2. Išpjauti šerdį, jei ji kieta ir sumedėjusi, na ką padarysi, teks išmesti, tačiau vertėtų žinoti, kad, būtent didžiausias bromelaino kiekis yra susikaupęs ananaso viduryje.
3. Peiliu palei žievę išpjauti minkštimą, ir jį supjaustyti didesniais ar mažesniais gabalėliais ir skanaus.
Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, VALGANT ananasą arba geriant ananasų sultis:
Kai yra sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, patartina valgyti po 1 šaukštą ananaso minkštimo 15 min. prieš valgį.
Prie ananasų reikia pratintis pamažu, nes jie laikomi stipriu alergenu.
Ananasą geriausiai valgyti šviežią.
Didžiausias bromelaino kiekis yra susikaupęs ananaso viduryje, todėl jo geriau neišmesti, nebent yra labai sumedėjęs.
Konservuotuose ananasuose bromelaino jau nebėra (termiškai apdorojant bromelainas suyra), nes jis dingsta ananasą apdorojant aukšta temperatūra.
Kuo labiau prinokęs ananasas turi ir daugiau naudingų medžiagų.
Ananasai ir jų sultys paprastai nesukelia jokio šalutinio poveikio, tačiau jų nepatariama duoti mažesniems nei šešerių metų vaikams, nes bromelainas gali sudirginti gleivines.
Nuo didelio ananasų kiekio gali pradėti skaudėti skrandį, kilti alerginė reakcija ar viduriavimas.
Nėščiosioms geriant daug ananasų sulčių gali sustiprėti gimdos susitraukimai.
Ananasų nepatariama vartoti geriant kraujo krešumą slopinančius vaistus, be to, gali sustiprėti kai kurių vaistų poveikis. Dėl galimo poveikio reikia pasitarti su gydytoju.
Ką vertėtų žinoti perkant ananasus:
Ananasai yra vieni iš tų vaisių, kurie nebenoksta nuskinti ir greitai genda, todėl juos reikia greitai suvalgyti, tad neverta pirkti iš kart kelių vaisių.
Ananaso spalva turėtų būti geltona su rudais atspalviais, o kvapas - šviežias ir malonus, prie lapų ananasas turi skaniai kvepėti (lengvai saldžiai).
Yra teigiama, kad norint patikrinti ar ananasas prinokęs, reikia patraukti vieną jo apatinių lapų. Jei jis lengvai atsiskiria, tai vaisius yra prinokęs.
Ir galiausia, ananasas būna skanus, kai sultingas, todėl pasverkit rankose ir rinkitės sunkiausią.
Kaip laikyti ananasus?
Ananaso negalima dėti į šaldytuvą, nes laikomas šaldytuve jis praranda aromatą, taigi nusipirkote ir suvalgykite.
Ananasas kosmetikoje
Kosmetikoje ananasas pasižymi savo encimais, kurie gerina odos išvaizda bei neleidžia atsirasti raukšlėms.
Ananasas teigiamai veikia senatvines dėmes. Jas reikėtų patepti su trupučiu ananasų sulčių, kad nubluktų.
Beto,
Prieš skrendant lėktuvu išgėrus stiklinę ananasų sulčių, paprastai kelionėje nekamuoja šleikštulys.
Bromelainas esantis ananase gerai paveikia ir žmogaus meilės gyvenimą, tad nuo meilės pavargusiam partneriui galite drąsiai pagaminti ananaso salotų.
G a i r ė s » Ananasas Vaisiai
Naudojama sergant hipertonine liga, esant kraujotakos nepakankamumui, sergant nefritu, kepenų ir tulžies latakų ligomis ir aišku norint sulieknėti....
K a t e g o r i j a » GURU patarimai
G a i r ė s » Vaisiai
Granatos labiausiai vertinamos, dėl jų sėklose esančios geležies, todėl norint padidinti hemoglobino kiekį kraujyje, pravartu valgyti šviežių granatų bei gerti jų sulčių....
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Vaisiai
Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!