Agurkų nauda organizmui
Agurkai (lot. Cucumis) - populiarūs nuo senų laikų. Indijoje juos augino dar keletą tūkstančių metų prieš mūsų erą. Šventyklų freskos liudija, kad agurkus žinojo senovės egiptiečiai ir graikai. Iš Viduržemio pajūrio jie pasklido po kitas Europos šalis. Žodis - agurkas - kilęs iš graikų žodžio agoyros, kuris reiškia - nesunokęs.
Agurkai, kaip daržovės įdomios tuo kad jie valgomi žali, vos tik užsimezga agurkėlis ir galima juos skinti bei valgyti, o kai jau sunoksta agurkai (paprastai jie pagelsta, o vidus pavandenija), deja tinka tik sėkloms.
Agurkai yra laikomi viena iš populiariausių daržovių ne tik Lietuvoje bet ir visame pasaulyje.
Agurkų nauda sveikatai:
95-96 proc. agurko sudaro vanduo, todėl jis teigiamai veikia virškinimą,
normalizuoja druskos ir vandens pusiausvyrą,
valo odą,
veikia kaip šlapimą varanti priemonė,
stimuliuoja medžiagų apykaitą.
agurkai naudingi norint numesti svorio, patys agurkai nekaloringi ir šiaip nesuteikia sotumo pojūčio, tačiau derinamas su aliejumi ar grietine, greitai pasotina net keletui valandų. Svarbiausia kad riebaus padažo nebūtų per daug,
puikiai valo organizmą, padeda pasišalinti toksinėms medžiagoms,
padeda organizmui pasisavinti gyvulinius baltymus,
tirpdo akmenis,
AGURKŲ auginimo ypatumai - walnuts.lt PATARIMAI daržininkams
Agurkai patiekaluose - verdamkepam.lt receptainė
mažina aukštą kūno temperatūrą,
gerina atmintį,
naudingi sergant skrandžio ligomis,
naudingi dantenų ligomis
naudingi šokinėjant kraujospūdžiui, sutrikus kalio ir natrio balansui - agurkų sultys prisotina organizmą kalio ir kartu pašalina iš jo nereikalingą natrį,
ramina nervus,
karčių agurkų sultys pasirodo dar vaistingesnės, naudingos kenčiantiems dieglius, sergantiems kepenų ligomis reikėtų gerti po pusę stiklinės kiekvieną rytą ir vakarą.
kartūs agurkai pasižymi priešvėžinėmis savybėmis,
esant vidurių užkietėjimui - tereikia vos 100 ml agurkų sulčių ant tuščio skrandžio (gydymo kursas iki trijų savaičių), tai ypač tinka nėščiosioms, negalinčioms vartoti cheminių preparatų.
agurkų ir morkų arba agurkų ir burokėlių sultys padeda įveikti rėmenį, mažina rūgštingumą, suderina žarnyno motoriką - sultys geriamos pakaitomis po 30 ml triskart per dieną prieš valgį.
mažina galvos skausmą - tereikia ant kaktos uždėti ir palaikyti žalių agurkų žievelių, teigiamai veikia šviežio agurko aromatas.
skaudant akims arba į akis išsiliejo kraujo - ant akių vokų uždėkite šviežių agurkų griežinėlių arba trintų agurkų kompresą. Paprastai akių skausmas praeina po pusvalandžio, tačiau pajautę, jog agurkas akių nebevėsina, galite jį jau nusiimti ir pakeisti kitu.
nuolat valgant agurkus (bent kelis kartus per savaitę) - skydliaukė yra aprūpinama jodu,
šviežio agurko aromatas ne tik, šalina galvos skausmą, bet teigiamai veikia nemigą bei depresiją.
Agurkų nauda grožiui:
Agurko pagrindu gaminami įvairūs losjonai, veidą valančios ir pigmentines dėmes balinančios kaukės. Ne veltui dar mūsų močiutės šią daržovę į pagalbą pasitelkdavo norėdamos atsikratyti strazdanų.
lengvai pamasažavus agurku odą ši taps skaistesnė ir šviesesnė, sutraukia poras, lygina raukšles, nyksta strazdanos, pigmentinės dėmės - perpjaukite agurką ir jo sultimis patepkite veidą, geriausia tai daryti vakare nusiprausus, prieš miegą.
agurkas efektyviai šalina paakių patinimą bei žvilgsnis tampa skaidresnis tereikia pagulėti 10 min. užmerktas akis pridengus agurko žievele.
agurkų sultys ramina ir drėkina sausą spuoguotą odą - nors savaitę gerkite agurkų sulčių: po stiklinę per dieną.
įgėlus vabzdžiui, ant įgeltos vietos uždėkite agurko griežinėlį nurims skausmas, atslūgs patinimas.
esant sausai odai - patepkite veidą sutarkuoto agurko tyrele, palaikykite apie pusvalandį, tada nuvalykite vatos tamponu.
agurkai naudingi nagams - kad nagai būtų sveiki ir augtų - reguliariai darykite agurkų sulčių, druskos ir alaus voneles.
agurkų sultys naudingos - kraujuojant dantenoms, ar kankina blogas kvapas iš burnos.
Agurkų sudėtis:
95-96 % vandens,
0,8 % baltymų,
2,5 % cukraus (fruktozės ir gliukozės),
vitaminų C, B1, B2, P, A,
jodo, kalio, kalcio, geležies, fosforo, magnio, cinko, natrio.
100 g. agurkų yra tik apie 14 kalorijų.
Daugiausiai vitamino C turi ankstyvieji pirmojo derliaus agurkai, vėlyvieji mažiau.
Visos naudingosios medžiagos yra ištirpusios sultyse, iš kurių jas greitai pasisavina organizmas.
Darže auginami agurkai naudingesni už auginamus šiltnamiuose.
Agurkų naudojimas:
Agurkus galima marinuoti, rauginti, valgyti žalius.
Gydytojai rekomenduoja valgyti agurkus sergant inkstų, širdies, odos ligomis, cukriniu diabetu, akmenlige, turint antsvorio ar užkietėjus viduriams.
Mitybos specialistai pataria prieš kiekvieną valgymą suvalgyti po vieną agurką (be druskos) tai pagerina maisto pasisavinimą.
Agurkų sultys tinka maišyti su bet kuriomis kitomis - morkų, lapinių salotų, špinatų, taip pat greipfrutų, obuolių, pomidorų, serbentų ir net česnakų, puikiai dera su žalumynais ir kefyru.
Keli niuansai, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, VALGANT agurkus arba geriant agurkų sultis:
Agurkus prieš valgant reiktų trumpai, 1-2 min., palaikykite šaltame vandenyje.
Agurkai turi vitaminą C naikinancios medžiagos, taigi, su agurkais sumaišytos kitos daržovės netenka daug šio vitamino.
Agurkų dieta labai efektyvi, tačiau nerekomenduojama jos laikytis ilgiau nei 3 dienas, kadangi agurkuose visgi, trūksta daugelio organizmui reikalingų medžiagų.
Šviežių agurkų nerekomenduojama valgyti sergant labai sunkiomis virškinamojo trakto ligomis ar viduriuojant.
Nepatariama ankstyvųjų agurkų duoti mažiems vaikams iki trejų metų.
Šiaip rekomenduojama valgyti su žievele gausite daugiau vertingų maistingųjų medžiagų, tačiau esant jautresniam skrandžiui reikėtų visgi nusilupti agurkus.
Ką vertėtų žinoti perkant agurkus:
Agurkų odelė turi būti vienos spalvos (tamsi ar šviesi, priklausomai nuo agurko rūšies),
Kietas ir sunkus, be gelsvų dėmių, nepavytęs.
Kaip laikyti agurkus?
Laikant agurkus +18-20 C ir aukštesnei temperatūrai, genda ir vysta ypač greitai.
Šaldytuve, esant tinkamai drėgmei, agurkai gali išbūti iki 5 parų.
Geriausia agurkus laikyti uždarame inde ar polietileniniuose maišeliuose.
Neplauti agurkai išsilaiko geriau, todėl plaukite juos tik prieš pat vartojimą.
Ir dar...
Pakistaniečiai agurkus vartoja kaip uogas - agurkai pateikiama kaip desertas su saldumynais.
G a i r ė s » Agurkai Daržovės
Porai naudingi daugybei organizmo sistemų.. širdžiai, smegenims, žarnynui, kaulams, akims ir pan. Porai reguliuoja skrandžio ir žarnyno darbą, gerina virškinimą, aktyvina žarnyno peristaltiką...
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės
Topinambai vietoj krakmolo kaupia kitą angliavandenį inuliną, labai naudingą diabetikams. Inulinas yra tirpiųjų skaidulų rūšis, kuri mažina kraujo gliukozės, trigliceridų ir MTL cholesterolio kiekį, taip pat stabdo įvairių rūšių vėžio augimą ir yra natūralus..
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės
Morkose yra medžiagų, būtinų geram regėjimui palaikyti. Tad, jų patariama valgyti sergant trumparegyste, blefaritu, vištakumu, augant ant vokų miežiui. Morkų arba jų sulčių patariama vartoti nevalgius, prieš pusryčius, kad visą dieną akys jaustų gerą jų poveik..
K a t e g o r i j a » Būkime sveikesni
G a i r ė s » Daržovės
Nepamirškite, kad BŪTINA atsižvelgti į savo ligas, tad NEPAMIRŠKITE pasitarti su savo gydytoju, prieš pasinaudojant svetainėje atrastais patarimais!